Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Norsk laxodling

Norsk lax fri från antibiotika

Den norska laxindustrin har nästan helt slutat använda antibiotika och all odlad lax från Norge är helt fri från rester av antibiotika och andra läkemedel. Under 2018 användes 0,069 milligram antibiotika per kilo lax. Som jämförelse användes 12,9 milligram för att producera ett kilo kött i det svenska jordbruket.

Norsk fiskebåt

En ätbar lösning på klimatkrisen

Att äta mer sjömat kan vara en del i lösningen för världens klimatutmaningar, det visar en ny rapport baserad på data från 165 experter och forskare.

Missförstånd och fel i debatten om odlad lax

SVAR PÅ INSÄNDARE i DN Åsikt. Norsk odlad lax är hälsosam att äta. Noggranna kontroller ser till att fisken mår bra och miljön bevaras, skriver Anders Snellingen på branschorganisationen Norges sjömatråd.

Uttalande med anledning av rymningar från laxodlingar

TT publicerade idag (190919) en artikel om laxfiskares oro för följderna av rymningar från norska laxodlingar. Hittills i år har 273 000 laxar rymt från norska laxodlingar, vilket är nära en fördubbling jämfört med förra året. Detta är något den norska myndigheten Fiskedirektoratet och branschen i stort ser mycket allvarligt på.

Norsk lax – världsbäst i hållbarhet

Norsk lax – världsbäst i hållbarhet

Norska sjömatsproducenter innehar fyra av tio topplaceringar i 2019 års Coller FAIRR Protein Index. Indexet rankar 60 av världens största proteinproducenter utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Rapporten "Sjömat i Sverige 2019"

Två av tre äter inte sjömat i nivå med Livsmedelsverkets rekommendationer

Konsumtionen av sjömat har stabiliserats efter flera års nedgång. Trots den brutna nedgången äts det alldeles för lite fisk och skaldjur i Sverige. 64 procent av svenskarna äter bara sjömat en gång i veckan eller mer sällan, vilket är långt ifrån Livsmedelsverkets rekommendation på två till tre gånger i veckan.

Fokuset på miljögifter i odlad lax felaktigt anser professor

​Nyligen tog Åre kommun beslutet att sluta servera odlad lax i förskolor och skolor med, bland annat, motiveringen att laxen skulle innehålla höga halter av miljögifter. Då det inte alls stämmer kan beslutet få allvarliga konsekvenser för ungas hälsa. Det menar Jon ØyvindOdland, professor i global hälsa vid Norges tekniska och naturvetenskapliga universitet (NTNU) i Trondheim.

Uttalande med anledning av artikel i Svenska Dagbladet

I dagens Svenska Dagbladet (190710) finns en artikel om norsk odlad lax. I ingressen går det att läsa att ”sanningen om den norskodlade laxen fick svenska Mikael Frödin att häpna”. Men vilken ”sanning” är det som syftas till?

Skrei, allt mer populärt i fiskdisken. Foto: Marius Fiskum/Norges sjömatråd

Skrei faller allt fler svenskar i smaken

Säsongen för den norska torsk-delikatessen skrei börjar lida mot sitt slut och nya siffror från Norges sjömatråd visar en exportökning till Sverige på nästan 10 procent jämfört med föregående år.

Visa mer

Norges sjömatråd

Norges sjömatråd samarbetar med den norska fiskerinäringen för att hitta nya marknader för sjömat från Norge.

Syftet med rådets arbete är att öka värdet på sjömat från Norge. Det gör vi genom att arbeta systematiskt med marknadsinformation, marknadsutveckling och marknadsberedskap samt genom att öka intresset för produkterna på utvalda marknader över hela världen.

Sjömatrådets verksamhet finansieras av fiskerinäringen genom en exportavgift på alla norska sjömatsprodukter.

Sjömatrådet har fem rådgivande marknadsgrupper, en för varje fisk- och skaldjursnäring: lax och öring, vit fisk (torsk, sej, kolja m.m.), räkor och skaldjur, konventionella produkter (saltfisk, klippfisk och torrfisk) och pelagiska produkter (sill, makrill och lodda). Dessutom har det upprättats en rådgivande marknadsgrupp för den norska marknaden, en för miljödokumentation och en för nya marknader. I de olika grupperna ingår totalt över 70 representanter från fiskerinäringen.

Norges sjömatråd

Skarpögatan 4
Box 27829, 115 93 Stockholm
Sweden