Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Enbärsgravad lax. Foto: Norges sjömatråd

Så mycket gravad lax äter vi i jul

Jul är den högtid då vi äter allra mest gravad lax. I december säljs inte mindre än cirka 200 ton i Sverige, vilket är tio gånger så mycket som de flesta andra månader, enligt siffror från Norges sjömatråd.

Färre följer rekommendation att äta mer fisk. Bild: Norges sjömatråd

Inte ens var tredje svensk följer rekommendationen att äta mer fisk

Den nedåtgående trenden fortsätter: allt färre svenskar följer Livsmedelsverkets rekommendation som säger att vi bör äta fisk och skaldjur två till tre gånger per vecka. Det är numera inte ens var tredje svensk som följer rekommendationen, konstaterar Norges sjömatråd.

Konsumtionen av färsk fisk ökar. Foto: Norges sjömatråd

Stabil konsumtion av sjömat trots prisökningar

Fisk och skaldjur har liksom mycket annan mat blivit dyrare de senaste två åren. Ändå har den totala konsumtionen inte påverkats nämnvärt, visar siffror från Norges sjömatråd.

Bild: Norges sjömatråd

Kommentar: Varmare vatten i Nordnorge och laxlus

Höga havstemperaturer i Nordnorge har lett till ovanligt mycket laxlus i odlingar i norr. Under den gångna sommaren har vattentemperaturen legat 4-5 grader över det normala.
Enligt Havsforskningsinstitutet har 16,85 grader uppmätts vid mätstationen på Eggum i Lofoten. Vanligtvis ligger temperaturen utanför Lofoten runt 12-13 grader den här tiden på året.
Tidigare har laxodlingar i norra Nor

Kommentar: Missvisande om laxrekommendation och putsarfisk byts ut mot andra metoder

Kommentar: Missvisande om laxrekommendation och putsarfisk byts ut mot andra metoder


DN och andra svenska medier har i veckan skrivit om norsk lax och bland att uppmärksammat ett råd från WWF om att man endast bör äta odlad lax “enstaka gånger per år”.

Notera att rådet från WWF inte är någon nyhet. Odlad lax har haft samma bedömning (gul) i WWF:s Fiskguide i många år, sedan 2002.

Vi har tidigare uttryckt att vi tycker att markeringen som gul är missvisande. No

Lax med äggröra till frukost. Bild: Norges sjömatråd

Var tredje svensk äter fisk till frukost

Var tredje svensk äter fisk eller skaldjur till frukost, enligt en Sifo-undersökning som genomförts av Verian på uppdrag av Norges sjömatråd. "Har man en gång börjat äta lax eller sill på morgonen så fortsätter man med det", säger Charlotte Rapp, representant för Norges sjömatråd i Sverige.  

Kommentar: De flesta norska räkor som säljs i Sverige fortfarande MSC-märkta

Kommentar: De flesta norska räkor som säljs i Sverige fortfarande MSC-märkta

MSC har idag meddelat att räkor som fiskas i Kattegatt, Skagerrak och Norska rännan går miste om MSC-certifieringen. Det är alltid synd när det händer, men för svenska konsumenter är det bra att känna till att nästan alla norska räkor som säljs i Sverige även framöver är MSC-märkta, kommenterar Charlotte Rapp, svensk representant för Norges sjömatråd.
– För att undvika missförstånd vill vi upp

Foto: Norges sjömatråd

Kommentar om odlad lax och Fiskehelserapporten

I veckan har norska Veterinærinstituttet publicerat den årliga Fiskhelserapporten, som konstaterar höga tal avseende döda laxar i odlingar år 2023. Laxnäringen i Norge tar detta på största allvar och har redan vidtagit kraftfulla åtgärder för att kunna minimera spridningen av infektioner och skador som kan drabba fiskarna. Vi är hoppfulla om att det här arbetet ska ge resultat.

Bild: Norges sjömatråd

Prisjakt på mat sysselsätter varannan svensk

Mer än varannan svensk ägnar mycket tid åt att jämföra priser på mat, enligt en undersökning från Norges sjömatråd. I undersökningen, som genomförts med anledning av de ökade priserna på mat såsom fisk och skaldjur, svarar 54 procent att de lägger mycket tid på att jämföra priser. 42 procent uppger att de väljer samma varor men köper mindre volymer.

Visa mer

Norges sjömatråd

Norges sjömatråd samarbetar med den norska fiskerinäringen för att hitta nya marknader för sjömat från Norge.

Syftet med rådets arbete är att öka värdet på sjömat från Norge. Det gör vi genom att arbeta systematiskt med marknadsinformation, marknadsutveckling och marknadsberedskap samt genom att öka intresset för produkterna på utvalda marknader över hela världen.

Sjömatrådets verksamhet finansieras av fiskerinäringen genom en exportavgift på alla norska sjömatsprodukter.

Sjömatrådet har fem rådgivande marknadsgrupper, en för varje fisk- och skaldjursnäring: lax och öring, vit fisk (torsk, sej, kolja m.m.), räkor och skaldjur, konventionella produkter (saltfisk, klippfisk och torrfisk) och pelagiska produkter (sill, makrill och lodda). Dessutom har det upprättats en rådgivande marknadsgrupp för den norska marknaden, en för miljödokumentation och en för nya marknader. I de olika grupperna ingår totalt över 70 representanter från fiskerinäringen.

Norges sjömatråd

Skarpögatan 4
Box 27829, 115 93 Stockholm
Sweden