Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Ny rapport om fisk som säker mat presenteras den 15 december

Ny rapport om fisk som säker mat presenteras den 15 december

Vitenskapskomiteen för Mattrygghet (VKM, eller Vetenskapsrådet för matsäkerhet i Norge) presenterar 15 december en ny nytta/risk-utvärdering av fisk som en del av kosten, en uppdatering av en liknande rapport från 2006. Efter att det förra sommaren uppstod en debatt i Norge om hur mycket lax man kan äta fick VKM i uppdrag av norska Livsmedelsverket (Mattilsynet) att se över råden för fisk igen.

Grava julbordsklassikern i lugn och ro. Norsk odlad lax behöver inte frysas innan gravning

Grava julbordsklassikern i lugn och ro. Norsk odlad lax behöver inte frysas innan gravning

Snart är det jul igen och dags för allt det goda på julbordet! Lax i olika former tillhör favoriterna på julbordet och många satsar på flera varianter. Gravad, rimmad, rökt, ugnsbakad … möjligheterna är oändliga. Som så mycket annat blir även laxen godast om du tillagar den själv. Redan för två år sedan ändrade Livsmedelsverket sina rekommendationer kring frysning av odlad fisk innan tillagning.

Varannan svensk vill ändra sina grillvanor

Varannan svensk vill ändra sina grillvanor

Ikväll tänds drygt 700 000 grillar i Sverige - men på bara ungefär var tionde ligger det fisk. En undersökning från Norges sjömatråd visar att köttet dominerar totalt på de svenska grillarna i sommar, och även på receptsajter och i kokböcker där vi hämtar inspiration. Samtidigt önskar så många som 53 % av svenskarna att deras hushåll grillade fisk oftare.

 Norsk Skrei – huvudråvara i Årets Kock 2014

Norsk Skrei – huvudråvara i Årets Kock 2014

Den norska Skreien är huvudråvara under finalen av Årets Kock – Sveriges mest prestigefyllda matlagningstävling. Skrei är norsk torsk när den är som bäst och säsongsfiskas traditionsenligt mellan januari och april. Kockarna kommer att få i uppgift att tillaga en rätt med Skrei under finalen som äger rum den 7 februari i Stockholm.

Fisk på menyn vanligast i väst

Fisk på menyn vanligast i väst

7 av 10 svenskar äter fisk varje vecka. Men det finns tydliga regionala skillnader. Västsvenskar är de som är mest förtjusta i fisk som lunch och middag, medan norrlänningarna är desto mer skeptiska. Smaken varierar även vad gäller fiskrätter. Stockholmarna är de som tycker bäst om sushi, smålänningarna har en förkärlek till panerad fisk medan fiskgratängen går bäst hem i mellersta Norrland.

Ny miljöcertifiering av norska räkor

Ny miljöcertifiering av norska räkor

Det bärkraftiga norska fisket stärks ytterligare idag då det norska räkfisket i Barents hav certifieras av Marine Stewardship Councils (MSC) för ett hållbart fiske. De norska räkorna läggs därmed till listan av kommersiellt fiskade norska arter som genomgått MSC-certifiering. Norge befäster härigenom sin position som den nation i världen med störst andel miljöcertifierade bestånd.

Norsk torsk och kolja får MSC-märkning

Norsk torsk och kolja får MSC-märkning

Norge får ett nationellt godkännande från MSC (Marine Stewardship Council) på hela det nordostatlantiska beståndet av torsk och kolja. Dagens MSC-märkning är ett erkännande av Norges ansvarsfulla förvaltning och innebär att 75 procent av all fisk som tas upp av norska fiskebåtar möter kraven för hållbart fiske enligt MSC-standarden.

Norges sjömatråd

Norges sjömatråd samarbetar med den norska fiskerinäringen för att hitta nya marknader för sjömat från Norge.

Syftet med rådets arbete är att öka värdet på sjömat från Norge. Det gör vi genom att arbeta systematiskt med marknadsinformation, marknadsutveckling och marknadsberedskap samt genom att öka intresset för produkterna på utvalda marknader över hela världen.

Sjömatrådets verksamhet finansieras av fiskerinäringen genom en exportavgift på alla norska sjömatsprodukter.

Sjömatrådet har fem rådgivande marknadsgrupper, en för varje fisk- och skaldjursnäring: lax och öring, vit fisk (torsk, sej, kolja m.m.), räkor och skaldjur, konventionella produkter (saltfisk, klippfisk och torrfisk) och pelagiska produkter (sill, makrill och lodda). Dessutom har det upprättats en rådgivande marknadsgrupp för den norska marknaden, en för miljödokumentation och en för nya marknader. I de olika grupperna ingår totalt över 70 representanter från fiskerinäringen.

Norges sjömatråd

Skarpögatan 4
Box 27829, 115 93 Stockholm
Sweden