Pressmeddelande -
Kommentar: Mycket frågande till rödlistning av sill
Norges sjömatråd ställer sig mycket frågande till WWF:s rödlistning av sillen, som är något av det nyttigaste och allra mest klimatvänliga vi kan äta. Bestånden av sill i Nordatlanten är biologiskt hållbara, det finns ingen förestående risk för kollaps, som WWF antyder.
WWF har meddelat att sill och makrill får rött ljus i sin fiskguide. Det gäller sill som fiskas i Nordatlanten (norsk vårlekande sill) och all makrill. Internationella Havsforskningsrådet (ICES), som är det främsta vetenskapliga organet för fiskeriförvaltning i Nordatlanten, har till och med höjt kvoten för norsk vårlekande sill med tre procent för 2025. Det visar att den internationella forskarkåren bedömer bestånden av sill i Nordatlanten som tillräckliga.
WWF påpekar att det saknas en överenskommelse om kvoterna mellan länderna som fiskar norsk vårlekande sill. Vi instämmer i att det är olyckligt och Norge arbetar för ett avtal som omfattar alla berörda länder. Detta betyder dock inte att bestånden är nära att kollapsa.
Norge, ett av flera länder som fiskar sill i Nordatlanten, tar ett stort ansvar för förvaltningen av bestånden och har nyligen slutit ett avtal med Färöarna om att minska respektive lands fiske av kvoterna för norsk vårlekande sill. Vi värnar om ett fiske som kan överleva i generationer och tar ansvar för att bestånden ska kunna fortsätta att leva i våra vatten också i framtiden.
Även bestånden av makrill är biologiskt hållbara, även om det saknas en överenskommelse mellan länderna som fiskar makrill.
Vi ser WWF:s rödlistning som mycket olycklig. För många svenskar är sill en av de allra mest älskade fiskarna som inte bara uppskattas på högtider utan som också är mycket klimatvänlig och nyttig. Som konsument kan man med gott samvete köpa och njuta av exempelvis inlagd matjes- eller senapssill.
Ämnen
Norges sjömatråd är den norska fiskeindustrins egen marknadsorganisation. Norges sjömatråd har sitt huvudkontor i Tromsö samt kontor på tretton av de viktigaste fisk- och skaldjursmarknaderna, däribland Sverige. Verksamheten finansieras av en lagstadgad exportavgift på fisk och skaldjur. Norges sjömatråd är ett statligt aktiebolag som ägs av det norska Närings- och fiskeridepartementet. För ytterligare information, besök www.norskfisk.se.