Gå direkt till innehåll
Färre svenskar följer rekommendation om fisk

Pressmeddelande -

Färre svenskar följer rekommendation om fisk

Allt färre svenskar följer Livsmedelsverkets rekommendation om hur mycket fisk vi bör äta. Enligt en ny rapport från Norges sjömatråd som presenteras idag har andelen svenskar som äter sjömat minst två gånger per vecka minskat från 43 procent 2015 till 33 procent 2021.
- Det är mycket olyckligt. Vi behöver, inte minst av hälsoskäl, äta mer fisk och skaldjur, säger Charlotte Rapp, manager Sverige.


Norges sjömatråd presenterar idag rapporten Sjömat i Sverige 2022 om svenskars konsumtion av fisk och skaldjur. Rapporten visar bland annat att allt färre svenskar äter sjömat minst två gånger i veckan. Sedan 2015 har andelen minskat med tio procentenheter.

- Vi har i princip förlorat var tionde person och det är inte alls bra. Vi behöver gemensamt jobba för att fler ska få upp ögonen för de stora fördelarna med sjömat, säger Charlotte Rapp.

Mer hemkonsumtion under pandemin

Under pandemiåren 2020-2021 ökade de svenska hushållens hemkonsumtion av sjömat med 15 procent. Från 2019 till 2020 gick köpen av lax upp 30 procent till över 20 000 ton. Köp av räkor gick upp 25 procent till över 10 000 ton. Under samma period minskade konsumtionen av sjömat på restauranger med anledning av coronarestriktioner. Under 2022 (januari till juli) har hushållens sjömatskonsumtion backat igen. Ökningen från 2020 och 2021 är så gott som utraderad.

Höginkomsttagare äter mer fisk och skaldjur än någonsin

Enligt rapporten äter hushållen med de högsta inkomsterna mest sjömat av alla – och mer än någonsin tidigare. Gruppen konsumerar hela 19,4 kilo fisk och skaldjur per hushåll och år. Det kan jämföras med gruppen som tjänar mindre än 200 000 kronor per år, där hushållen äter 10,3 kg.

– Det är förstås glädjande att vissa äter mer. Men att välja sjömat ska inte vara en fråga om ekonomi. I en situation där priser på mat ökar och hushållens ekonomiska marginaler pressas är detta en bekymmersam tendens. Hälsovinsterna är så stora att alla grupper i samhället bör ha möjlighet att följa Livsmedelsverkets rekommendation, säger Charlotte Rapp.

Enligt Livsmedelsverket bör vi äta fisk två till tre gånger i veckan, då fisk är en naturlig källa till D-vitamin, jod och selen. Fet fisk såsom lax, makrill eller sill innehåller dessutom mycket omega-3.

Journalister är välkomna till presentationen kl 11.00 tisdag den 18 oktober på Berns i Stockholm. Föranmälan krävs. Kontakta: clara.isaksson@strandberghaage.se

Ämnen

Kategorier


Norges sjömatråd är den norska fiskeindustrins egen marknadsorganisation. Norges sjömatråd har sitt huvudkontor i Tromsö samt kontor på tolv av de viktigaste fisk- och skaldjursmarknaderna, däribland Sverige. Verksamheten finansieras av en lagstadgad exportavgift på fisk och skaldjur. Norges sjömatråd är ett statligt aktiebolag som ägs av det norska Närings- och fiskeridepartementet. För ytterligare information, besök www.norskfisk.se.

Kontakter

Trym Eidem Gundersen

Trym Eidem Gundersen

Presskontakt Director Nordic region / Direktør region Norden +47 95840957
Charlotte Rapp

Charlotte Rapp

Presskontakt Manager Sverige Norges Sjömatråd 072 327 04 94

Relaterat innehåll

Gravad lax är populärt på påskbordet. Bild: Norges sjömatråd

150 000 kilo gravad lax säljs runt påsk

Enligt Norges sjömatråd skjuter försäljningen i höjden i samband med påsk. Svenskarna köper till exempel fem gånger så mycket gravad lax som under andra månader.

Norges sjömatråd

Norges sjömatråd samarbetar med den norska fiskerinäringen för att hitta nya marknader för sjömat från Norge.

Syftet med rådets arbete är att öka värdet på sjömat från Norge. Det gör vi genom att arbeta systematiskt med marknadsinformation, marknadsutveckling och marknadsberedskap samt genom att öka intresset för produkterna på utvalda marknader över hela världen.

Sjömatrådets verksamhet finansieras av fiskerinäringen genom en exportavgift på alla norska sjömatsprodukter.

Sjömatrådet har fem rådgivande marknadsgrupper, en för varje fisk- och skaldjursnäring: lax och öring, vit fisk (torsk, sej, kolja m.m.), räkor och skaldjur, konventionella produkter (saltfisk, klippfisk och torrfisk) och pelagiska produkter (sill, makrill och lodda). Dessutom har det upprättats en rådgivande marknadsgrupp för den norska marknaden, en för miljödokumentation och en för nya marknader. I de olika grupperna ingår totalt över 70 representanter från fiskerinäringen.

Norges sjömatråd

Skarpögatan 4
Box 27829, 115 93 Stockholm
Sweden