Sverige importerar mest fryst norsk lax i hela Europa
Sverige importerar mest fryst norsk lax i hela Europa, mer än 14 000 ton förra året, enligt siffror från Norges sjömatråd.
Sverige importerar mest fryst norsk lax i hela Europa, mer än 14 000 ton förra året, enligt siffror från Norges sjömatråd.
Avsluta året med en riktigt lyxig middag – Sofia Henrikssons norska torsk på len potatispuré med parmesan, och brynt sandefjordsås. Fantastiskt gott och inte alltför komplicerat. Receptet publicerades för första gången i Sofia Henrikssons och våra sociala kanaler, som en del av vårt betalda samarbete. Gott Nytt År önskar SEAFOOD FROM NORWAY
Norsk laxodling har ofta och felaktigt beskyllts för att ligga bakom utfiskningen av strömming i Östersjön. Det är högst 0,4 procent av det norska laxfodret som kommer från strömming från Östersjön. Därmed kan man inte säga att norsk laxodling driver det storskaliga fisket som lett till att strömmingen nu är hotad i Östersjön.
Sju av tio svenskar vill äta mer fisk, framför allt för att det är gott, nyttigt och hälsosamt, enligt en ny undersökning från Norges sjömatråd. Priset är den främsta anledningen då de väljer bort fisk.
Det står nu klart att norsk torsk, skrei och kolja som fångas inom 12 sjömil från kusten MSC-certifieras igen. Beskedet kommer en kort tid innan vinterns stora skreisäsong börjar och välkomnas av Norges sjömatråd.
Fiskguiden 2023 föreslår att vi inte ska äta (bottentrålad) torsk från Barnets hav och Norska havet. Norges sjömatråd tycker att budskapet är ogrundat och riskerar att få konsumenter att avstå från att äta fisk i en tid då vi borde äta mer, av såväl miljö- som hälsoskäl.
Torsk är en favoritfisk för många svenskar. Men få har koll på var den fiskas. Fyra av tio tror att torsken fångas i Sverige, enligt en ny undersökning. "Jag tror tyvärr det finns en felaktig uppfattning hos många svenskar att de ska avstå från att äta torsk. Det är synd eftersom det finns mycket torsk som är hållbart fiskad", säger Charlotte Rapp, Norges sjömatråd.
Den norska matvarukedjan KIWI rapporterar att försäljningen av fisk har gått upp med 78 procent efter att priset sänkts med 15 procent, vilket motsvarar momsen på livsmedel i Norge. "Det visar att det är möjligt att få fler att välja hälsosam och nyttig mat som fisk bara priset är det rätta", säger Charlotte Rapp, representant för Norges sjömatråd i Sverige.
Norges sjömatråd välkomnar de nya nordiska näringsrekommendationerna och särskilt rådet att vi bör äta mer fisk för att må bra. "Det är ingen nyhet att fisk är bra för hälsan, men alldeles för få svenskar äter tillräckligt mycket sjömat", säger Charlotte Rapp.
Norges sjömatråd lanserar ett nytt samarbete med vinnaren av Sveriges mästerkock 2020 Sofia Henriksson. "Samarbetet är en del av re-lanseringen av våra sociala medier för att få fler svenskar att äta norsk fisk och skaldjur", säger Charlotte Rapp, Manager i Sverige för Norges sjömatråd.
Enligt Norges sjömatråd skjuter försäljningen i höjden i samband med påsk. Svenskarna köper till exempel fem gånger så mycket gravad lax som under andra månader.
Idag lanseras den första av tre filmer som kocken Markus Aujalay spelat in i Sommarøy utanför Tromsø tillsammans med Norges sjömatråd. Filmerna, som kan ses i Aujalays sociala medier, är en förlängning av det samarbete som inleddes mellan den svenska stjärnkocken och Norges sjömatråd i höstas.
Norges sjömatråd samarbetar med den norska fiskerinäringen för att hitta nya marknader för sjömat från Norge.
Syftet med rådets arbete är att öka värdet på sjömat från Norge. Det gör vi genom att arbeta systematiskt med marknadsinformation, marknadsutveckling och marknadsberedskap samt genom att öka intresset för produkterna på utvalda marknader över hela världen.
Sjömatrådets verksamhet finansieras av fiskerinäringen genom en exportavgift på alla norska sjömatsprodukter.
Sjömatrådet har fem rådgivande marknadsgrupper, en för varje fisk- och skaldjursnäring: lax och öring, vit fisk (torsk, sej, kolja m.m.), räkor och skaldjur, konventionella produkter (saltfisk, klippfisk och torrfisk) och pelagiska produkter (sill, makrill och lodda). Dessutom har det upprättats en rådgivande marknadsgrupp för den norska marknaden, en för miljödokumentation och en för nya marknader. I de olika grupperna ingår totalt över 70 representanter från fiskerinäringen.
Skarpögatan 4
Box 27829, 115 93 Stockholm
Sweden