Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Nu lanseras norsk fjordörret – en delikat nyhet inför sommaren

Nu lanseras norsk fjordörret – en delikat nyhet inför sommaren

Norsk fjordörret har länge varit en populär råvara bland kockar och entusiaster i Norge, och nu kan även svenskarna få ta del av fisken. Förutom att norsk fjordörret är lätthanterlig är den dessutom, enligt Jimmi Eriksson, vinnare av Årets Kock 2016, en råvara som passar med alla olika smaksättningar.

​Vilseledande uppgifter i fiskguide

WWF:s fiskguide som lanserades igår innehåller uppgifter som riskerar att vilseleda svenska konsumenter. I guiden listas till exempel torsk från Barents hav och Nordöstatlanten som gul- respektive rödmärkt. I guiden framgår det inte att den norska torsken är hållbar och certifierad i enlighet med MSC:s (Marine Stewardship Council) standard.

Norska bestånden av torsk, sej och räkor är hållbara och MSC-märkta

Klargörande med anledning av svenska WWF:s fiskguide: Idag presenterades svenska Världsnaturfondens (WWF) fiskguide. Med anledning av WWF:s rekommendationer kring bland annat torsk, sej och räkor, vill Norges sjömatråd klargöra att svenska konsumenter tryggt kan fortsätta äta torsk, sej och räkor från Norge – den norska sjömaten kommer från hållbara bestånd och är fiskad med hållbara metoder.

Sturehof tilldelas Merroir Award 2016

Restaurang Sturehof i Stockholm tilldelas White Guide Merroir Award 2016 med motiveringen ”För att med en alltmer hållbar och ursprungsförsäkrad varuförsörjning ständigt utveckla en av landets främsta klassiska fiskkrogar – senast med förlängning i separata ostron- och skaldjursbarer och en sprittande fräsch fiskmarknad.”

Nu är det äntligen skreisäsong

Nu är det äntligen skreisäsong

Efter vandringen från Barents hav till den nordnorska kusten blir den nordarktiska torsken till skrei – med ett muskulösare, fastare och vitare kött. Säsongen för skrei – norsk torsk när den är som bäst – börjar nu i januari och varar till april.

Export av norsk sjömat mer än fördubblad på 10 år

Under 2015 exporterade Norge sjömat för 74,5 miljarder NOK till 143 länder. Det innebär en ökning med 8 procent, 5,8 miljarder NOK, jämfört med rekordåret 2014. Sverige är den sjätte viktigaste marknaden för norsk export av sjömat.

Norsk sjömat huvudråvaror på Årets Kock 2016

Under finalen i Årets Kock tävlar finalisterna med två rätter. Idag avslöjades huvudråvarorna i första deltävlingen – båda är norska: odlad hälleflundra och kungskrabba.

Yngre äter mer sjömat

Tvärtemot vad som ofta sägs: barn gillar fisk. Det visar den senaste rapporten från Norges sjömatråd: ”Sjömat i Sverige 2015”. Intresset för matlagning ökar i Sverige, och vad gäller fisk och skaldjur, som svenskarna enligt Livsmedelsverket bör äta mer av, står det klart att det är de yngre som driver konsumtionen framåt.

Han är Sveriges bästa sushikock

Han är Sveriges bästa sushikock

Under onsdagen korades den svenska vinnaren i Global Sushi Challenge, världens största sushitävling med delfinaler i 14 länder. Vinnaren blev Magnus Wallin, från Rå Epok som kommer representera Sverige i den stora finalen i Tokyo den 25 november.

Fakta om laxlus

Med anledning av nyhetsrapporteringen kring laxlus publicerar vi ett faktablad om ämnet.

Visa mer

Norges sjömatråd

Norges sjömatråd samarbetar med den norska fiskerinäringen för att hitta nya marknader för sjömat från Norge.

Syftet med rådets arbete är att öka värdet på sjömat från Norge. Det gör vi genom att arbeta systematiskt med marknadsinformation, marknadsutveckling och marknadsberedskap samt genom att öka intresset för produkterna på utvalda marknader över hela världen.

Sjömatrådets verksamhet finansieras av fiskerinäringen genom en exportavgift på alla norska sjömatsprodukter.

Sjömatrådet har fem rådgivande marknadsgrupper, en för varje fisk- och skaldjursnäring: lax och öring, vit fisk (torsk, sej, kolja m.m.), räkor och skaldjur, konventionella produkter (saltfisk, klippfisk och torrfisk) och pelagiska produkter (sill, makrill och lodda). Dessutom har det upprättats en rådgivande marknadsgrupp för den norska marknaden, en för miljödokumentation och en för nya marknader. I de olika grupperna ingår totalt över 70 representanter från fiskerinäringen.

Norges sjömatråd

Skarpögatan 4
Box 27829, 115 93 Stockholm
Sweden