Gå direkt till innehåll

Ämnen: Miljö, energi

Bild: Norges sjömatråd

Kommentar: Varmare vatten i Nordnorge och laxlus

Höga havstemperaturer i Nordnorge har lett till ovanligt mycket laxlus i odlingar i norr. Under den gångna sommaren har vattentemperaturen legat 4-5 grader över det normala.
Enligt Havsforskningsinstitutet har 16,85 grader uppmätts vid mätstationen på Eggum i Lofoten. Vanligtvis ligger temperaturen utanför Lofoten runt 12-13 grader den här tiden på året.
Tidigare har laxodlingar i norra Nor

Foto: Norges sjömatråd

Kommentar om odlad lax och Fiskehelserapporten

I veckan har norska Veterinærinstituttet publicerat den årliga Fiskhelserapporten, som konstaterar höga tal avseende döda laxar i odlingar år 2023. Laxnäringen i Norge tar detta på största allvar och har redan vidtagit kraftfulla åtgärder för att kunna minimera spridningen av infektioner och skador som kan drabba fiskarna. Vi är hoppfulla om att det här arbetet ska ge resultat.

Kommentar om torsk i fiskguiden 2023

Fiskguiden 2023 föreslår att vi inte ska äta (bottentrålad) torsk från Barnets hav och Norska havet. Norges sjömatråd tycker att budskapet är ogrundat och riskerar att få konsumenter att avstå från att äta fisk i en tid då vi borde äta mer, av såväl miljö- som hälsoskäl.

Norsk torsk är hållbart fiskad ur vilda bestånd utanför den nordnorska kusten. Bild: Norges sjömatråd

Många svenskar vet inte varifrån torsken kommer

Torsk är en favoritfisk för många svenskar. Men få har koll på var den fiskas. Fyra av tio tror att torsken fångas i Sverige, enligt en ny undersökning. "Jag tror tyvärr det finns en felaktig uppfattning hos många svenskar att de ska avstå från att äta torsk. Det är synd eftersom det finns mycket torsk som är hållbart fiskad", säger Charlotte Rapp, Norges sjömatråd.

Norsk lax – världsbäst i hållbarhet

Norsk lax – världsbäst i hållbarhet

Norska sjömatsproducenter innehar fyra av tio topplaceringar i 2019 års Coller FAIRR Protein Index. Indexet rankar 60 av världens största proteinproducenter utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Norska bestånden av torsk, sej och räkor är hållbara och MSC-märkta

Klargörande med anledning av svenska WWF:s fiskguide: Idag presenterades svenska Världsnaturfondens (WWF) fiskguide. Med anledning av WWF:s rekommendationer kring bland annat torsk, sej och räkor, vill Norges sjömatråd klargöra att svenska konsumenter tryggt kan fortsätta äta torsk, sej och räkor från Norge – den norska sjömaten kommer från hållbara bestånd och är fiskad med hållbara metoder.

Norges sjömatråd

Norges sjömatråd samarbetar med den norska fiskerinäringen för att hitta nya marknader för sjömat från Norge.

Syftet med rådets arbete är att öka värdet på sjömat från Norge. Det gör vi genom att arbeta systematiskt med marknadsinformation, marknadsutveckling och marknadsberedskap samt genom att öka intresset för produkterna på utvalda marknader över hela världen.

Sjömatrådets verksamhet finansieras av fiskerinäringen genom en exportavgift på alla norska sjömatsprodukter.

Sjömatrådet har fem rådgivande marknadsgrupper, en för varje fisk- och skaldjursnäring: lax och öring, vit fisk (torsk, sej, kolja m.m.), räkor och skaldjur, konventionella produkter (saltfisk, klippfisk och torrfisk) och pelagiska produkter (sill, makrill och lodda). Dessutom har det upprättats en rådgivande marknadsgrupp för den norska marknaden, en för miljödokumentation och en för nya marknader. I de olika grupperna ingår totalt över 70 representanter från fiskerinäringen.

Norges sjömatråd

Skarpögatan 4
Box 27829, 115 93 Stockholm
Sweden