Gå direkt till innehåll
Något saknas på mångas tallrikar. Endast var tredje svensk äter rekommenderad mängd sjömat
Något saknas på mångas tallrikar. Endast var tredje svensk äter rekommenderad mängd sjömat

Pressmeddelande -

Ny studie: Endast var tredje svensk äter rekommenderad mängd sjömat

En ny studie från Norges Sjömatråd visar att vår konsumtion av sjömat ligger långt under de rekommenderade nivåerna. Studien som är världens största undersökning av hur vi konsumerar sjömat, omfattar 30 000 respondenter i 21 länder. Resultatet visar att bara 51 procent av alla som deltog i studien äter sjömat två gånger i veckan eller mer. Och svenskarna är nästan sämst i klassen.

En nyligen publicerad och uppmärksammad rapport från EAT-Lancet kommissionen om mat och klimat som vill få oss alla att gå över till en mer flexi-tarisk diet med mycket mer grönsaker ‒både för skydda den egna hälsan och vår planet. Förutom en kraftigt reducerad konsumtion av rött kött, en minskning med upp till 90 procent, så föreslår rapporten att vi äter minst 200 g sjömat per vecka. En siffra som stämmer väl överens med de flesta nationella rekommendationerna världen över.

– Medan dessa nya förslag rekommenderar att drastiskt skära ner vår köttkonsumtion, så visar vår undersökning att både vår hälsa och miljön skulle må bra av att vi ökar vår konsumtion av sjömat i enlighet med svenska Livsmedelsverkets rekommendationer, säger Sigmund Bjørgo, Sverigechef på Norges sjömatråd.

Sjömatsnationen Norge är förebild 
EAT-Lancet rapporten betonar vikten av en strikt styrning av både hanteringen av vildfångad fisk och utvecklingen av hållbart vattenbruk. Därutöver slår kommissionen fast att framtidens ökning av sjömatsproduktion, bör komma från vattenbruk, vilket är den snabbast växande systemet för matproduktion i världen.

– Den norska modellen för att hantera fisket och modernt vattenbruk brukar ofta lyftas fram internationellt som en förebild för andra havsbaserade ekonomier. Konsumenter världen bryr sig alltmer om var deras mat kommer ifrån och hur den produceras, och det är ett område i fokus för den norska havsnäringen.

Svenska Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan, att variera mellan magra och feta sorter och att välja miljömärkt.

Sjömatsrådets studie visar att i de 21 länder där studien genomförts är det endast 51 procent i genomsnitt som äter sjömat 2 gånger i veckan eller mer. Om vi lägger till de som svarat en gång per vecka går andelen ändå bara upp till 70 procent.

– Det är en oroväckande låg nivå ur både ett hälso- och hållbarhetsperspektiv, kommenterar Sigmund Bjørgo.

Svensk sjömatskonsumtion - ett bottennapp 
I Sverige är bilden ännu sämre. Här är det bara runt var tredje svensk som äter sjömat 2 gånger i veckan eller mer. För åldersgruppen 18–34 är siffran 33 procent, medan åldersgruppen 50–65 har en något högre sjömatskonsumtion.

Svenskarna är nästan sämst i världen i åldersgruppen 18–34. Bara Turkiet och Vitryssland har en lägre konsumtion i den åldersgruppen. I topp hittar vi exempelvis Portugal där 70 procent i samma åldersgrupp äter sjömat två gånger i veckan eller mer.

Generellt äter äldre oftare sjömat än yngre. Men i USA är förhållandet tvärt om, där är gruppen unga (42 procent) nästa dubbelt så stor som de äldre (23 procent), vilket är lägst i hela undersökningen. 

Anger att de äter sjömat två gånger per vecka eller mer
18-34 35-49 50-65
Belarus 32 % 37 % 45 %
Brasilien 45 % 41 % 35 %
Kina 68 % 71 % 51 %
Frankrike 34 % 34 % 36 %
Tyskland 33 % 30 % 34 %
Great Britain 42 % 44 % 44 %
Hong Kong 65 % 65 % 66 %
Italien 43 % 48 % 53 %
Japan 53 % 60 % 66 %
Korea 41 % 47 % 66 %
Malaysia 72 % 67 % 66 %
Norge 62 % 65 % 76 %
Polen 40 % 37 % 37 %
Portugal 70 % 79 % 80 %
Singapore 64 % 63 % 64 %
Spanien 62 % 70 % 65 %
Sverige  33 % 34 % 39 %
Taiwan 50 % 59 % 64 %
Thailand 54 % 61 % 57 %
Turkiet 30 % 34 % 45 %
USA 42 % 38 % 23 %

Källa: NSC SCI 2018 *Disclaimer: Sample sizes in some categories may be small

Källor

EAT-Lancet rapporten: https://eatforum.org/eat-lancet-commission/

Hållbarhet inom norskt vattenbruk och fiske:


10 Skäl att äta mer fisk 
1. Fisk innehåller en blandning av hälsosamma proteiner, vitaminer, mineraler och omega 3-fettsyror.
2. Omega 3-fettsyror hjälper till att sänka högt blodtryck och höga kolesterolnivåer.
3. Både det långsiktiga minnet och arbetsminnet förbättras. Hjärnan håller sig aktiv och förhindrar vanliga former av demens, som Alzheimers.
4. Fisk innehåller mycket D-vitamin och kalcium som bygger starkare och friskare tänder och ben.
5. Huden blir klarare och friskare av att äta fisk.
6. Fisk innehåller A-vitamin och selen vilket bidrar till bättre immunförsvar.
7. Vit fisk har höga nivåer av jod som är viktig för ett fosters utveckling av hjärnan och nervsystemet. Korrekt intag av jod ger en högre IQ och bättre utveckling av synen hos barn i tre- och fyraårsåldern.
8. Par som äter fisk och skaldjur mer än två gånger i veckan har högre samlagsfrekvens och blir gravida snabbare.
9. Koldioxidutsläppen är betydligt lägre för motsvarande mängd kött vilket gör fisk till ett bättre val för den klimatmedvetna konsumenten.
10. Fisk är gott!

Ämnen

Kategorier


Norges sjömatråd är den norska fiskeindustrins egen marknadsorganisation. Norges sjömatråd har sitt huvudkontor i Tromsö samt kontor på tolv av de viktigaste fisk- och skaldjursmarknaderna, däribland Sverige. Verksamheten finansieras av en lagstadgad exportavgift på fisk och skaldjur. Norges sjömatråd är ett statligt aktiebolag som ägs av det norska Närings- och fiskeridepartementet. För ytterligare information, besök www.norskfisk.se.

Kontakter

Trym Eidem Gundersen

Trym Eidem Gundersen

Presskontakt Director Nordic region / Direktør region Norden +47 95840957
Charlotte Rapp

Charlotte Rapp

Presskontakt Manager Sverige Norges Sjömatråd 072 327 04 94

Norges sjömatråd

Norges sjömatråd samarbetar med den norska fiskerinäringen för att hitta nya marknader för sjömat från Norge.

Syftet med rådets arbete är att öka värdet på sjömat från Norge. Det gör vi genom att arbeta systematiskt med marknadsinformation, marknadsutveckling och marknadsberedskap samt genom att öka intresset för produkterna på utvalda marknader över hela världen.

Sjömatrådets verksamhet finansieras av fiskerinäringen genom en exportavgift på alla norska sjömatsprodukter.

Sjömatrådet har fem rådgivande marknadsgrupper, en för varje fisk- och skaldjursnäring: lax och öring, vit fisk (torsk, sej, kolja m.m.), räkor och skaldjur, konventionella produkter (saltfisk, klippfisk och torrfisk) och pelagiska produkter (sill, makrill och lodda). Dessutom har det upprättats en rådgivande marknadsgrupp för den norska marknaden, en för miljödokumentation och en för nya marknader. I de olika grupperna ingår totalt över 70 representanter från fiskerinäringen.

Norges sjömatråd

Skarpögatan 4
Box 27829, 115 93 Stockholm
Sweden