Gå direkt till innehåll
Torsk är en av de bästa naturliga källorna för jod. Foto: Ole Musken
Torsk är en av de bästa naturliga källorna för jod. Foto: Ole Musken

Pressmeddelande -

Jodbrist hos gravida kan hämma utvecklingen av barnets hjärna - Vitfisk en av de bästa källorna för jod

En studie från EUthyroid visar att upp till 50 procent av alla nyfödda barn i EU kan lida av jodbrist vilket kan leda till begränsad kognitiv utveckling. Vit fisk som torsk, sej och kolja är en av de bästa naturliga livsmedelskällorna för jod, och kan ses som superfood för kvinnor i fertil ålder.

Det är i dag välkänt att jodbrist under graviditet och amning kan leda till att barnets tillväxt och utveckling kan hämmas. Enligt Livsmedelsverket är jodbrist under fosterstadiet särskilt allvarligt eftersom det kan störa såväl utvecklingen av nervsystemet som den fysiska utvecklingen och leda till psykiska utvecklingsstörningar.

Forskning från EUthyroid, ett EU-finansierat forskningsnätverk bestående av 31 partners från 27 länder, visar också att allvarlig brist på jod kan orsaka hjärnskador när fostret och spädbarnet utvecklas. Men även att lindrig brist på jod kan leda till att barnen hamnar i riskzonen för nedsatt neurokognitiv förmåga och minskat IQ. Enligt EUthyroid exponeras hälften av alla nyfödda för en lindrig jodbrist och ligger följaktligen i riskzonen för en begränsad kognitiv utveckling.

Behovet av jod ökar kraftigt under graviditet och amning och en svensk studie visar att jodbehovet ökar med hela 50 procent under graviditeten. EUthyroid menar därför att vi genast måste agera för att motverka jodbristen bland kvinnor i fertil ålder. Jodbehovet bör dessutom allra helst säkerställas redan innan graviditeten.

Norsk torsk – en av de bästa naturliga källorna till jod

Livsmedel som har sitt ursprung i havet, till exempel i vitfisk, innehåller en hög halt av jod och är därför särskilt bra för att motverka jodbrist. Fisk och skaldjur överträffar andra starka jodkällor som mjölk och ägg.

En studie från maj 2018 visade också stora skillnader i jodnivå inom samma fiskart beroende på var fisken fångades. Torsk som fångats i norr, till exempel i Barents hav och Norska havet, hade en högre koncentration av jod än torsk från andra områden. Det kalla, klara vattnet längs den norska kusten är ett av världens mest reglerade fiskevatten. Det innebär att du kan njuta av den norska torsken med ett gott samvete – samtidigt som du garanteras ett högt intag av jod.

– Norsk torsk är superlivsmedel för kvinnor som planerar att starta familj. Torsken är mager, fylld med protein, vitamin D och B12, och är en av de bästa naturliga källorna till jod och selen. De senaste globala rekommendationerna för intag av jod visar att gravida kvinnor i Sverige inte får i sig tillräckligt med jod. Med torsk från Norge säkrar du inte bara ett högt jodintag, du får även en måltid fylld med hälsosamt protein som är hållbar och fullt spårbart, säger Sigmund Bjørgo, sverigechef för Norges Sjömatråd.


Rekommenderat dagligt intag av jod

Kön/grupp/ålder Rekommenderad intag
Spädbarn upp till 6 månader 110 mikrogram
Spädbarn 7-12 månader 130 mikrogram
Barn 1-8 år 90 mikrogram
Barn 9-13 år 120 mikrogram
Tonåringar 14-18 år 150 mikrogram
Vuxna 150 mikrogram
Gravida 220 mikrogram
Ammande 290 mikrogram

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-Consumer

Ämnen


Norges sjömatråd är den norska fiskeindustrins egen marknadsorganisation. Norges sjömatråd har sitt huvudkontor i Tromsö samt kontor på tolv av de viktigaste fisk- och skaldjursmarknaderna, däribland Sverige. Verksamheten finansieras av en lagstadgad exportavgift på fisk och skaldjur. Norges sjömatråd är ett statligt aktiebolag som ägs av det norska Närings- och fiskeridepartementet. För ytterligare information, besök www.norskfisk.se.

Kontakter

Trym Eidem Gundersen

Trym Eidem Gundersen

Presskontakt Director Nordic region / Direktør region Norden +47 95840957
Charlotte Rapp

Charlotte Rapp

Presskontakt Manager Sverige Norges Sjömatråd 072 327 04 94

Norges sjömatråd

Norges sjömatråd samarbetar med den norska fiskerinäringen för att hitta nya marknader för sjömat från Norge.

Syftet med rådets arbete är att öka värdet på sjömat från Norge. Det gör vi genom att arbeta systematiskt med marknadsinformation, marknadsutveckling och marknadsberedskap samt genom att öka intresset för produkterna på utvalda marknader över hela världen.

Sjömatrådets verksamhet finansieras av fiskerinäringen genom en exportavgift på alla norska sjömatsprodukter.

Sjömatrådet har fem rådgivande marknadsgrupper, en för varje fisk- och skaldjursnäring: lax och öring, vit fisk (torsk, sej, kolja m.m.), räkor och skaldjur, konventionella produkter (saltfisk, klippfisk och torrfisk) och pelagiska produkter (sill, makrill och lodda). Dessutom har det upprättats en rådgivande marknadsgrupp för den norska marknaden, en för miljödokumentation och en för nya marknader. I de olika grupperna ingår totalt över 70 representanter från fiskerinäringen.

Norges sjömatråd

Skarpögatan 4
Box 27829, 115 93 Stockholm
Sweden