Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Om norsk odlad lax i Expressen

Söndagen den 5 december publicerade Expressen en artikel med rubriken «Expertens varning om populära odlade laxen». Tyvärr innehåller artikeln påståenden som är väldigt missvisande om odlad norsk lax. Norges Sjömatråd vill därför göra följande förtydliganden.

99 procent av all norsk odlad lax behandlas ej med antibiotika
Världshälsoorganisationen (WHO) har upprepade gånger varnat för överanvändning av antibiotika. Just därför lyfter WHO fram norsk odlad lax som exempel på livsmedelsproduktion som klarar sig utan antibiotika.

Norsk odlad lax har minskat sin användning av antibiotika med 99 procent sedan 1980-talet. Idag är mindre än en procent av all norsk odlad lax behandlad med antibiotika. Därtill finns hårda karantänkrav för den lilla andel av den odlade laxen som får behandling med antibiotika. Antibiotikaanvändning är med andra ord inte längre ett stort bekymmer i norsk laxodling.

Foder från havet bidrar till kretsloppet
Enligt artikeln är ett huvudproblem med odlad lax att den "utfodras med foder från havet som tär på vilda bestånd".

Det är sant att fiskolja och fiskmjöl ingår i laxens foder. Men marint foder har minskat från cirka 90 procent till 20-30 procent de senaste 15-20 åren. Det är därför missvisande att hävda att detta är ett stort problem med all norsk odlad lax.

Dessutom kommer detta foder från fiskrester som inte är lämpliga som livsmedel för människor eller från fisktyper som inte är lämplig för direkt human konsumtion. Genom att använda råvaror som annars skulle gått förlorade, bidrar laxuppfödningen till kretsloppet och bättre utnyttjande av havets resurser. Endast miljöcertifierade marina råvaror används.

Låga CO2-utsläpp
Låg konsumtion av foder är en av anledningarna till att odlad lax släpper ut jämförelsevis lite koldioxid mot annat animaliskt protein.

Denna utveckling har tagit stora kliv framåt de senaste 15-20 åren. Idag är vi inte långt ifrån en foderfaktor på 1 (alltså hur många kilo foder som krävs för att producera ett kilo lax). Vissa andra proteiner har en faktor på upp till så mycket som 6. Den norska odlade laxen ligger därför mycket bra till med jämförelsevis låga utsläpp av koldioxid. Lax är därför ett hållbart alternativ.

Sammanfattningsvis vill vi påminna om att norsk lax nyligen har rankats som den mest hållbara för fjärde året i rad, där antibiotika och C02-utsläpp är nyckelparametrar.

Källor
https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/food-safety/news/news/2015/10/vaccinating-salmon-how-norway-avoids-antibiotics-in-fish-farming

Norsk lax rankad som mest hållbar proteinproduktion fyra år i rad | Norwegian Seafood Council

https://www.skretting.com/no/aapenhet-og-tillit/ofte-stilte-spoersmaal/hvor-mye-for-trengs-for-aa-vokse-frem-en-fisk/

https://www.vetinst.no/en/surveillance-programmes/norm-norm-vet-report

Ämnen

Kontakter

Trym Eidem Gundersen

Trym Eidem Gundersen

Presskontakt Director Nordic region / Direktør region Norden +47 95840957
Charlotte Rapp

Charlotte Rapp

Presskontakt Manager Sverige Norges Sjömatråd 072 327 04 94

Norges sjömatråd

Norges sjömatråd samarbetar med den norska fiskerinäringen för att hitta nya marknader för sjömat från Norge.

Syftet med rådets arbete är att öka värdet på sjömat från Norge. Det gör vi genom att arbeta systematiskt med marknadsinformation, marknadsutveckling och marknadsberedskap samt genom att öka intresset för produkterna på utvalda marknader över hela världen.

Sjömatrådets verksamhet finansieras av fiskerinäringen genom en exportavgift på alla norska sjömatsprodukter.

Sjömatrådet har fem rådgivande marknadsgrupper, en för varje fisk- och skaldjursnäring: lax och öring, vit fisk (torsk, sej, kolja m.m.), räkor och skaldjur, konventionella produkter (saltfisk, klippfisk och torrfisk) och pelagiska produkter (sill, makrill och lodda). Dessutom har det upprättats en rådgivande marknadsgrupp för den norska marknaden, en för miljödokumentation och en för nya marknader. I de olika grupperna ingår totalt över 70 representanter från fiskerinäringen.

Norges sjömatråd

Skarpögatan 4
Box 27829, 115 93 Stockholm
Sweden