Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Kommentar till TT:s artikel om rymd lax

I lördags publicerade TT en artikel som flera svenska medier tog ut med titlar som "Norska rymningar hotar svensk lax". Norges Sjömatråd kommenterar här artikeln. Rymningar av odlad lax är en av norska fiskeribranschens viktigaste operativa uppgifter. Fiskodlare gör vad de kan för att undvika rymningar. Norges Sjömatråd håller helt och hållet med om att det behövs ökad övervakning i viktiga fiskeälvar. Det har gett bra resultat i norska laxälvar.

Norska fiskodlare har nollvision
Den norska laxnäringen jobbar fokuserat, med en nollvision, för att förhindra rymningar. Ingen har något att vinna på att fiskar rymmer, allra minst fiskodlarna.

Positiv utveckling i Norge
Den senaste rapporten från det norska nationella övervakningsprogrammet för rymd odlad lax visar att utvecklingen går i rätt riktning. Norska Fiskeridirektoratets sammanfattning för år 2020 visar att:

• 178 älvar (82 %) ansågs ha en låg andel rymd odlad lax (mindre än 4 %).

• 27 (12 %) älvar ansågs ha en måttlig andel rymd lax (4-10 %).

• 13 floder (6 %) ansågs ha en hög andel (mer än 10 %).

År 2019 var det 20 älvar som hade en hög andel rymd lax (mer än 10 % inkludering). Det är klart positivt att antalet sjunkit till 13 älvar år 2020.

Övervakningssystem behövs för att minimera påverkan på vild fisk
Vi håller med forskarna från SLU om att övervakningsprogram i älvar kan vara ett klokt verktyg. Det har erfarenheter från Norge visat. I Norge har det nationella övervakningsprogrammet möjliggjort insyn i viktiga laxälvar. Bland annat har man kunnat titta på graden av inkludering av rymd odlad lax i norska laxälvar.

Varje år bedrivs yrkesfiske av rymd lax i norska laxälvar
Norska branschförbundet för fiske efter rymd odlad fisk (OURO) bedriver varje år yrkesfiske på rymd odlad lax. Med hjälp av data från övervakningsprogrammet kan älvarna med störst påverkan prioriteras. Sedan starten av OURO har det varit framgång att minska antalet floder med en hög inkluderingsgrad, och jobbet är inte avslutat.

Samexistens mellan odlad lax och vild lax i Norge
Norska fiskodlare har ett stort ansvar för sin omgivning och jobbet med att förebygga rymningar är en av branschens viktigaste operativa uppgifter. Eftersom den vilda laxen på flera håll i världen har minskat under de senaste decennierna (på vissa platser den försvunnit helt) är det samtidigt glädjande att Norge har lyckats bevara några av världens rikaste vilda laxälvar. Detta samtidigt som Norge är störst inom laxodling. Detta tyder sin i tur på att övervakning av älvar är viktig, eftersom den utgör en viktig grund för både proaktiva och reaktiva åtgärder för att bevara viktiga vilda fiskbestånd.

Källor:
https://www.fiskeridir.no/Akva... 

https://www.hi.no/hi/nettrappo... 

https://utfisking.no/status-el... 

https://nasco.int/ices-2/

Ämnen

Kontakter

Trym Eidem Gundersen

Trym Eidem Gundersen

Presskontakt Director Nordic region / Direktør region Norden +47 95840957
Charlotte Rapp

Charlotte Rapp

Presskontakt Manager Sverige Norges Sjömatråd 072 327 04 94

Norges sjömatråd

Norges sjömatråd samarbetar med den norska fiskerinäringen för att hitta nya marknader för sjömat från Norge.

Syftet med rådets arbete är att öka värdet på sjömat från Norge. Det gör vi genom att arbeta systematiskt med marknadsinformation, marknadsutveckling och marknadsberedskap samt genom att öka intresset för produkterna på utvalda marknader över hela världen.

Sjömatrådets verksamhet finansieras av fiskerinäringen genom en exportavgift på alla norska sjömatsprodukter.

Sjömatrådet har fem rådgivande marknadsgrupper, en för varje fisk- och skaldjursnäring: lax och öring, vit fisk (torsk, sej, kolja m.m.), räkor och skaldjur, konventionella produkter (saltfisk, klippfisk och torrfisk) och pelagiska produkter (sill, makrill och lodda). Dessutom har det upprättats en rådgivande marknadsgrupp för den norska marknaden, en för miljödokumentation och en för nya marknader. I de olika grupperna ingår totalt över 70 representanter från fiskerinäringen.

Norges sjömatråd

Skarpögatan 4
Box 27829, 115 93 Stockholm
Sweden