Nyhet -
Angående artiklar om räkors klimatpåverkan
I en artikel från Dagens Nyheter, publicerad den 7 oktober 2020, likställs räkans klimatpåverkan med biffens. Artikeln baseras på en rapport från RISE, Research Institutes of Sweden, som sammanställt näringsinnehåll och klimatpåverkan av sjömat. Artiklar som publicerats i bland annat Göteborgs-Posten och Expressen, rubricerar räkan som en ”värre klimatbov än rött kött”.
Trots att RISE:s undersökning är välgjord är det olyckligt att all räkproduktion, oavsett ursprungsland och fångstmetod, klumpas samman och jämförs med svenskt nötkött.
Svensk nötköttsproduktion är bland de bästa i klassen när det kommer till hållbarhet och detsamma gäller norsk skaldjursproduktion. Skulle man jämföra norsk skaldjursproduktion, som har mindre klimatpåverkan än resten av världens skaldjursproduktion, med nötköttsproduktion enligt europeisk medelstandard, ser resultatet annorlunda ut.
En rapport från forskningsinstitutet SINTEF från 2019 visar att norska räkor har under en fjärdedel så stora klimatutsläpp jämfört med europeiskt nötkött. Rapporten är gjord i samarbete med RISE, samma forskningsbolag som står bakom den senaste rapporten som fått medial uppmärksamhet.
Matproduktion är ett komplicerat ämne och det är en lång rad faktorer som påverkar produkternas klimatavtryck. För att ge allmänheten en rättvis bild av hur det som konsumeras påverkar klimatet måste man vara noga med vad man jämför och hur. All räkproduktion ser inte likadan ut och trots att all livsmedelsproduktion har utmaningar med att minska klimatavtrycken, hör norsk räkproduktion till en av de mer hållbara. Med norska räkor på tallriken kan du vara trygg med att klimatavtrycket är mindre än om du skulle äta rött kött.