Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Sigmund Bjørgo

Från fiskdisken till mejerihyllan

Efter tio år som Fiskeriutsending lämnar Sigmund Bjørgo Norges Sjømatråd och rollen som Fiskeriutsending i Sverige för en tjänst som direktör på norska mejerikoncernen TINE. I samband med detta genomför Norges Sjømatråd förändringar i organisationen och skapar ett förstärkt team med fokus på Norden.

Så blir det nya Nordenteamet

Så blir det nya Nordenteamet

Norges Sjømatråd gör ändringar i organisationen och skapar ett förstärkt team med fokus på Sverige och Norge. Det nya Nordenteamet leds av Trym Eidem Gundersen, som senast varit Norges Sjømatråds Fiskeriutsending i Italien.

Trym Eidem Gundersen

Norges Sjømatråd stärker Nordenteamet

Det nya nordiska teamet kommer att ledas av Trym Eidem Gundersen, som senast varit Norges Sjømatråds Fiskeriutsending i Italien. I samband med omstruktureringen kommer nuvarande Fiskeriutsending i Sverige, Sigmund Bjørgo, lämna Norges Sjømatråd för en tjänst som direktör för ny internationell tillväxt på TINE.

Norsk skrei

Säsongen för skrei är i full gång

Från januari till april pågår den efterlängtade skrei-säsongen. Skreien är med sitt fasta och vita kött en norsk torsk-delikatess. Med ursprung i världens största torskbestånd, den nord-ost-arktiska, är det dessutom en av de mest hållbara fiskarna som finns att äta.

Renate Larsen och Gunhild Stordalen

Norges Sjømatråd i samarbete med EAT inför FN-konferens om framtida livsmedelssystem

Norges Sjømatråd går in i ett samarbete med den ideella organisationen EAT för att främja konsumtionen av hållbar sjömat. Målet är att bidra till en förändring inom det globala livsmedelssystemet så att det inkluderar mer mat från havet.
Nästa år spås bli avgörande för vad och hur vi äter. Den allra första FN-konferensen om mat kommer att äga rum i oktober 2021 och grundaren och ordföranden för

Angående artiklar om räkors klimatpåverkan

I en artikel från Dagens Nyheter, publicerad den 7 oktober 2020, likställs räkans klimatpåverkan med biffens. Trots att RISE:s undersökning är välgjord är det olyckligt att all räkproduktion, oavsett ursprungsland och fångstmetod, klumpas samman och jämförs med svenskt nötkött.

Sjömatskonsumenter äter mer hållbart

Sjömatskonsumenter äter mer hållbart

En stor internationell studie från Norges Sjømatråd visar att svenskar som ofta äter fisk och skaldjur även äter mer hållbart. Drygt 60 procent av dem som uppger att de äter sjömat minst en gång i veckan säger att de också gjort förändringar i sin vardag för en mer hållbar kost.

Svenskar vill äta mer sjömat i framtiden, men få äter sjömat i nivå med Livsmedelsverkets rekommendationer.

Ny studie visar att 7 av 10 svenskar vill äta mer sjömat i framtiden

I en stor internationell studie från Norges Sjømatråd uppger 70 procent av svenskarna att de vill äta mer sjömat i framtiden. Samtidigt visar studien att hela 66 procent av svenskarna enbart äter sjömat en gång i veckan eller mer sällan, långtifrån svenska Livsmedelsverkets rekommendationer om att vi ska äta fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan.

Med anledning av rykten om corona på kinesisk marknad

I samband med rapporter om nya fall av covid-19 i Peking har kinesiska medier rapporterat om rykten att viruset ska ha hittats på skärbrädor för fisk. Dessa är obekräftade och bygger på spekulationer.

Visa mer

Norges sjömatråd

Norges sjömatråd samarbetar med den norska fiskerinäringen för att hitta nya marknader för sjömat från Norge.

Syftet med rådets arbete är att öka värdet på sjömat från Norge. Det gör vi genom att arbeta systematiskt med marknadsinformation, marknadsutveckling och marknadsberedskap samt genom att öka intresset för produkterna på utvalda marknader över hela världen.

Sjömatrådets verksamhet finansieras av fiskerinäringen genom en exportavgift på alla norska sjömatsprodukter.

Sjömatrådet har fem rådgivande marknadsgrupper, en för varje fisk- och skaldjursnäring: lax och öring, vit fisk (torsk, sej, kolja m.m.), räkor och skaldjur, konventionella produkter (saltfisk, klippfisk och torrfisk) och pelagiska produkter (sill, makrill och lodda). Dessutom har det upprättats en rådgivande marknadsgrupp för den norska marknaden, en för miljödokumentation och en för nya marknader. I de olika grupperna ingår totalt över 70 representanter från fiskerinäringen.

Norges sjömatråd

Skarpögatan 4
Box 27829, 115 93 Stockholm
Sweden