Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Angående artiklar om räkors klimatpåverkan

I en artikel från Dagens Nyheter, publicerad den 7 oktober 2020, likställs räkans klimatpåverkan med biffens. Trots att RISE:s undersökning är välgjord är det olyckligt att all räkproduktion, oavsett ursprungsland och fångstmetod, klumpas samman och jämförs med svenskt nötkött.

Sjömatskonsumenter äter mer hållbart

Sjömatskonsumenter äter mer hållbart

En stor internationell studie från Norges Sjømatråd visar att svenskar som ofta äter fisk och skaldjur även äter mer hållbart. Drygt 60 procent av dem som uppger att de äter sjömat minst en gång i veckan säger att de också gjort förändringar i sin vardag för en mer hållbar kost.

Svenskar vill äta mer sjömat i framtiden, men få äter sjömat i nivå med Livsmedelsverkets rekommendationer.

Ny studie visar att 7 av 10 svenskar vill äta mer sjömat i framtiden

I en stor internationell studie från Norges Sjømatråd uppger 70 procent av svenskarna att de vill äta mer sjömat i framtiden. Samtidigt visar studien att hela 66 procent av svenskarna enbart äter sjömat en gång i veckan eller mer sällan, långtifrån svenska Livsmedelsverkets rekommendationer om att vi ska äta fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan.

Med anledning av rykten om corona på kinesisk marknad

I samband med rapporter om nya fall av covid-19 i Peking har kinesiska medier rapporterat om rykten att viruset ska ha hittats på skärbrädor för fisk. Dessa är obekräftade och bygger på spekulationer.

Norsk laxodling

Norsk lax fri från antibiotika

Den norska laxindustrin har nästan helt slutat använda antibiotika och all odlad lax från Norge är helt fri från rester av antibiotika och andra läkemedel. Under 2018 användes 0,069 milligram antibiotika per kilo lax. Som jämförelse användes 12,9 milligram för att producera ett kilo kött i det svenska jordbruket.

Norsk fiskebåt

En ätbar lösning på klimatkrisen

Att äta mer sjömat kan vara en del i lösningen för världens klimatutmaningar, det visar en ny rapport baserad på data från 165 experter och forskare.

Missförstånd och fel i debatten om odlad lax

SVAR PÅ INSÄNDARE i DN Åsikt. Norsk odlad lax är hälsosam att äta. Noggranna kontroller ser till att fisken mår bra och miljön bevaras, skriver Anders Snellingen på branschorganisationen Norges sjömatråd.

Uttalande med anledning av rymningar från laxodlingar

TT publicerade idag (190919) en artikel om laxfiskares oro för följderna av rymningar från norska laxodlingar. Hittills i år har 273 000 laxar rymt från norska laxodlingar, vilket är nära en fördubbling jämfört med förra året. Detta är något den norska myndigheten Fiskedirektoratet och branschen i stort ser mycket allvarligt på.

Norsk lax – världsbäst i hållbarhet

Norsk lax – världsbäst i hållbarhet

Norska sjömatsproducenter innehar fyra av tio topplaceringar i 2019 års Coller FAIRR Protein Index. Indexet rankar 60 av världens största proteinproducenter utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Visa mer

Norges sjömatråd

Norges sjömatråd samarbetar med den norska fiskerinäringen för att hitta nya marknader för sjömat från Norge.

Syftet med rådets arbete är att öka värdet på sjömat från Norge. Det gör vi genom att arbeta systematiskt med marknadsinformation, marknadsutveckling och marknadsberedskap samt genom att öka intresset för produkterna på utvalda marknader över hela världen.

Sjömatrådets verksamhet finansieras av fiskerinäringen genom en exportavgift på alla norska sjömatsprodukter.

Sjömatrådet har fem rådgivande marknadsgrupper, en för varje fisk- och skaldjursnäring: lax och öring, vit fisk (torsk, sej, kolja m.m.), räkor och skaldjur, konventionella produkter (saltfisk, klippfisk och torrfisk) och pelagiska produkter (sill, makrill och lodda). Dessutom har det upprättats en rådgivande marknadsgrupp för den norska marknaden, en för miljödokumentation och en för nya marknader. I de olika grupperna ingår totalt över 70 representanter från fiskerinäringen.

Norges sjömatråd

Skarpögatan 4
Box 27829, 115 93 Stockholm
Sweden