Norsk lax fri från antibiotika
Visste du att norsk laxodling nästan helt slutat använda antibiotika och att all lax från Norge är helt fri från rester av antibiotika och andra läkemedel?
Visste du att norsk laxodling nästan helt slutat använda antibiotika och att all lax från Norge är helt fri från rester av antibiotika och andra läkemedel?
En ny studie visar att regelbunden och hög konsumtion av fisk och sjömat ökar chanserna att bli gravid. En sidoeffekt var att hög konsumtion av sjömat även ökade sexlusten.
Den norska torsken skrei med sin unika märkning är en delikatess i Norge och har de senaste åren etablerat sig allt starkare i svenskarnas hjärtan. Skreiens stjärnstatus beror dels på det goda, fasta och vita köttet och att den bara är tillgänglig en begränsad period, mellan januari och april.
Trots att konsumenter ställer allt hårdare krav på hälsosamma och hållbara livsmedel – krav som sjömaten i högsta grad lever upp till – så sjunker fisk- och skaldjurskonsumtionen i Sverige. Det visar ”Sjömat i Sverige 2017,” som är en omfattande kartläggning av konsumtion, köpbeteenden och attityder, gjord på uppdrag av Norges sjömatråd. Debattartikel publicerad i Fri Köpenskap oktober 2017.
Svenskar äter fisk i genomsnitt 1,4 gånger per vecka – långt under Livsmedelsverkets rekommendation, visar rapporten ”Sjömat i Sverige 2017” från Norges sjömatråd. Sett till volym konsumerar ett svenskt hushåll nära fem gånger så mycket godis som sjömat under en vecka. Men statistiken visar samtidigt ett uppsving för sjömat på restaurang.
Sju av tio svenskar förknippar rå lax med hälsorisker för gravida, och sex av tio anser att gravida helt bör undvika det, visar en ny undersökning från Kantar TNS/Norges Sjömatråd. Detta trots Livsmedelsverkets råd att färsk, odlad rå lax är säker mat för gravida. Nu ändrar Sveriges största sushikedja, Sushi Yama, sina menyer och inför rå, norskodlad lax som standardingrediens i ”mammasushi”.
Sommaren och grillsäsongen är här. Norges sjömatråd vill inspirera fler till att våga lägga lax på grillen i sommar, och tipsar nu om fyra enkla knep för att få fisken att bli helt perfekt.
Förra året serverades 13 miljoner måltider norsk lax runt om i världen och ingen av dem innehöll antibiotika. Nya siffror visar dessutom att användningen av antibiotika inom norsk laxodling aldrig har varit så låg som nu. Endast fem anläggningar rapporterade användning under 2016, vilket motsvarar mindre än en procent av den totala norska laxodlingen.
Ingen sommar utan norsk sill. Norges sjömatråd bjuder på två sillrecept perfekta för den stundande midsommarfesten. Testa en ny midsommarklassiker med grillad sill – eller utmana dig själv i att lägga in egen sill inspirerad av Johan Backeus – 2017 års vinnare av Årets Kock.
Den 6 juni är det inte bara nationaldagen utan också Sillens dag. Inför dubbelfirandet har Norges sjömatråd och Johan Backeus, Årets Kock 2017, tagit fram Nationaldagsillen – en kombination av norsk sill och svenska säsongs-delikatesser såsom ramslök och enbär. – Lägg in den nu så blir den perfekt att avnjuta på nationaldagen, säger Johan Backeus.
När svenskarna köper torsk väljer 8 av 10 (79 %) att köpa fryst torsk. Nofima, som är ett av Europas största forskningsinstitut inom vattenbruk, fiske och livsmedel, har gjort omfattande tester för att studera bland annat vilken betydelse hastigheten på upptining har för torskens vätskeförlust och kvalitet.
I ett test som publicerats av Testfakta, och som återges i flera medier idag, förekommer missvisande information om odlad lax och etoxikin, en tillsats som används i fiskfoder i enlighet med internationella sjöfartslagar.
Norges sjömatråd samarbetar med den norska fiskerinäringen för att hitta nya marknader för sjömat från Norge.
Syftet med rådets arbete är att öka värdet på sjömat från Norge. Det gör vi genom att arbeta systematiskt med marknadsinformation, marknadsutveckling och marknadsberedskap samt genom att öka intresset för produkterna på utvalda marknader över hela världen.
Sjömatrådets verksamhet finansieras av fiskerinäringen genom en exportavgift på alla norska sjömatsprodukter.
Sjömatrådet har fem rådgivande marknadsgrupper, en för varje fisk- och skaldjursnäring: lax och öring, vit fisk (torsk, sej, kolja m.m.), räkor och skaldjur, konventionella produkter (saltfisk, klippfisk och torrfisk) och pelagiska produkter (sill, makrill och lodda). Dessutom har det upprättats en rådgivande marknadsgrupp för den norska marknaden, en för miljödokumentation och en för nya marknader. I de olika grupperna ingår totalt över 70 representanter från fiskerinäringen.
Skarpögatan 4
Box 27829, 115 93 Stockholm
Sweden